Dit zijn de leden van EEN en MVME
Zeg je duurzaam verbouwen, dan zeg je Ytzen Tamminga. Deze nieuwe dorpsbewoner woont sinds een jaartje aan de Binnenweg 2, in een huis dat hem meteen aansprak. “Mijn vrouw en ik woonden in een mooi huis in Zutphen, maar hadden we de wens om nog meer buiten te zijn en groener te wonen. Dit huis sloot daar prachtig bij aan.” Vanuit de eettafel is Ytzen omringd door grote glazen puien waarachter de tuin en het landgoed Avegoor zichtbaar zijn. De uitbouw is gemaakt van een ‘ademende’ constructie, wat meteen de reden is waarom Ytzen zo enthousiast is over het huis. “Het verduurzamen volgens het ‘biobased’ principe vind ik heel interessant. In mijn werk ben ik ook al vroeg bezig geweest met duurzame verbouwingen, ook heel grote projecten, zoals het Wilhelminagasthuisterrein in Amsterdam. In de uitbouw van ons huis hebben de vorige eigenaren het biobased principe toegepast in de eikenhouten constructie en het dak dat geïsoleerd is met vlas. De natuurlijke materialen kunnen vocht en warmte opnemen en afgeven, waardoor het binnenklimaat vrij constant blijft. We hebben momenteel niet eens ventilatie. Dat lijkt prima te gaan, maar ik wil nog wel zelf ervaren hoe dat in alle seizoenen is. Ook zijn er hier en daar nog wat tochtgaten waar ik mee aan de slag wil.” Voor EEN wil hij graag ook andere mensen adviseren over het verduurzamen met natuurlijke bouwmaterialen. “Het toepassen van oude technieken past gewoon mooi bij historische huizen en daarvan zijn er genoeg in Ellecom.”
Of ie zin had om bij EEN te komen, want daar zochten ze nog actieve dorpsbewoners. Nou, dat wilde hij best, maar ja, wist hij wel voldoende van het onderwerp af? Aat Kuiper besloot het gewoon maar eens te proberen, want nog een leuke bezigheid erbij en iets voor het dorp betekenen, leek hem wel wat. Misschien startte hij inderdaad niet met uitgebreide kennis over het onderwerp verduurzamen van huizen, maar intussen weet hij al een heleboel. “Ik lees steeds weer nieuwe dingen over het onderwerp. Al die innovaties vind ik erg interessant. Mijn hele leven ben ik ondernemer geweest en gewend om lekker bezig te zijn. Voor de werkgroep ben ik inzetbaar voor hand-en-spandiensten. Ik denk graag mee en heb denk ik weer een andere invalshoek dan de mensen in de groep die meer vanuit expertise denken.”
Aat woont nog maar een aantal jaar in Ellecom en kwam vanuit de Utrechtse Heuvelrug. “We hadden daar een prachtig oud pand, maar het begon echt te groot te worden voor ons tweeën. Ook had het veel aandacht nodig. We besloten kleiner te gaan wonen, maar nog wel groen, vandaar onze keuze voor dit huis aan de Bernhaldelaan. Zelf hebben we ook het nodige gedaan om het huis te verduurzamen: vloerisolatie, zonnepanelen en infraroodpanelen in de ruimtes waar we weinig komen. Beneden staat een wandinstallatie die de ruimte verwarmt. Mocht de cv kapotgaan, dan plaats ik een warmtepomp, wat een duurzamere oplossing biedt en tevens mijn energieverbruik nog verder verlaagt.” Aat inspireert ook graag andere dorpsbewoners om aan de slag te gaan met duurzaamheid. “Als we allemaal ons energieverbruik met de helft zouden verminderen, dan is dat al een enorme winst.”
De overige leden zullen begin 2025 ook op deze pagina verschijnen.